Beyrut Gezisi-2.Gün
2. Gune gecmeden once Mounir’de gelen mezelerden biri cig cigerdi. Nasil yendigini bilmiyorduk; geri yolladik. Anlatsalardi da yine yemezdik sanirim. Mounir’in bizim yedigimiz menusu soyleydi:
Menü ;
Soguk Mezeler – Sebze tabagı, humus, mutabbel (patlıcan ezmesi), tabouleh, sarma, zahterli ve peynirli salata, yesil salata,
sarımsaklı labne.
Sıcak Mezeler – Etli humus, peynir topları, etli ve ıspanaklı sembusek, kebbe (içli köfte), patates, sosis
Ana Yemek – Karısık ızgara - et, tavuk, köfte
Tatlı / Meyva – Mevsim meyvaları ve ballı kaymak
İçki – Yerel sarap, bira, mesrubat, yerel viski ve Arak
2. Gun hava oldukca yagmurluydu. Lubnan’in kahvalti kulturu diye bir sey yok gordugum kadariyla. Yogurda banzeyen peynirimsi bir kahvatiliklari vardi. Denemedim bile. Turkish Bacon diye bir sey vardi; gorunce pastirma gibi bir sey olabilir mi? dedim; alakasi yok. Bir de cay istediginizde ici sicak su dolu kucuk porselen bir demlik getiriyorlar. Adindan poset cayi demlige atip demliyorsunuz. Biz Allah’tan pratik adamlariz demlik teferruatini ortadan hemen kaldiriveriyoruz.
Yine 2 ETS otobusu bizi otelden alip dunyaca unlu Jeitta Magaralarina goturuyor. Yol biraz zaman alacak gibi cunku yagis, ciddi olarak artmis durumda. Oyleki yolun bir kismi tam anlamiyla dere gibi oldu. Bazi araclar yolada kaldi ve muthis bir trafik var. Altyapi o kadar zayif ki Istanbul’daki gibi yagsa Beyrut diye bir sehir haritada yer almayabilir.
Yol boyu cok fotograf cektim otobusun camindan ama en kayda degeri asagidaki Meryem Ana heykeli... Brezilya’daki unlu heykelin bir nevi cakmasi. Boyut olarak kucuk ama sehri tepeden goruyor. Buraya teleferikle cikiliyor. Teleferige burada binemadik ama fazla bir sey kacirmadik diye dusunuyorum.
Meryem Ana heykeline zoom yapayim derken sanatsal bir resim de cekmis oldum.
Jeitta Magaralari 6.5 km uzunlugunda dunyanin en buyuk magaralarindanmis. Yukari Tren seklindeki bir elektrikli aracla cikiliyor. Magara disaridan daha serin; su uzerinde elektrikli sandallarda ilk 500m sini gezebiliyorsunuz. Su alttan aydinlatildigi icin guzel bir ambians saglanmis. Sarkit ve dikitler cidden sanat eseri gibi. Doganin sanata bakisi iyiymis demekten kendimi alamadim. Dunyanin en buyuk sarkitini da gorduk ama pek heyecanlanmadim dogrusu. Burada fotograf cekmek kesinlikle yasak. Ilk defa Turklerin fazlaca oldugu bir ortamda bu yasagi delmeye calisan kimseyi gormedim. Asagiya internetten buldugum resimleri ekledim. Lubnan’lilar buranin Dunyanin 7 harikasi listesine girmesi icin insanlardan oy istiyor. Sahsen ben vermedim. Donusu teleferikle yaptik. Bizim Macka parkindaki teleferik daha guzel diyebilirim.
Magaradan ciktiktan sonra yagmur dinmisti. Deniz kenarinda ogle yemegini yemeye Chez Sami’ye gidiyoruz. Burada gelen Lagos baligi superdi. Mezeler Mounir ile ayniydi diyebilirim.
Bu da bizim rakıdan araklanmis bir icki adi ne hikmekse “Arak”.
Baliklardan biri Barbun ama digerini unuttum.
Menü;
Soguk Mezeler - Fattouche, Humus, Moutabbal, Hindibagı, Mercimekli pilav, Tahin, dolma
Sıcak Mezeler - Kızarmıs Kalamar, Ahtapot, Karides
Ana Yemek – Kisibası 500 gr ızgara ve kızarmıs balık
Tatlı ve Meyva - Lübnan tatlıları ve mevsim meyvaları
İçki - Limitsiz yerli içki (yerli Arak, sarap, bira ve mesrubat)
Buradan tatlilarimizi yemeden cikiyoruz. Zaman kalmadi diye acele ediyoruz. Sirada dunyanin en eski sehri kabul edilen Byblos var.
Burasi(Byblos) bence Lubnan’in en guzel yeri. Evlerin bahcelerinde hurma agaclari, muz agaclari ve begonviller var. Sakin bir yer; turist sayisi fazla. En onemlisi Beyrut gibi catismalarin ortasinda kalmmis bir yer.
Bu guzel ve kucuk sehri birakip otele donuyoruz. Ardindan aksam yemegi icin solugu Beyrut’un en iyi balık restoranlarından biri olan Mandaloon Sur Mar’da aliyoruz. Burada da mezeler ayni baliklar ayni. Yediklerimiz:
Menü ;
Soguk Mezeler - Humus, Moutabel, Tabbouleh, zeytinyaglı dolma, fattouche, hindibagı, moudardara (mercimek ve pilav),
patates kızartması
Sıcak Mezeler - Füme balık yumurtası, kızarmıs baharatlı kalamar, kızarmıs baharatlı karides, roket karides, fish kebbe
(balıklı içli köfte), kalamar salatası, sardalye, karides topları
Ana yemek - Izgara karides, karısık ızgara, kızarmıs balık, ızgara balık, pilavlı balık
Tatlı / Meyva - Mevsim meyvaları ve Arap tatlılarından seçenekler
Dçki - Limitsiz yerli sarap, bira, mesrubat, yerli Arak ve yerli Viski
Yine 2-3 saat suren yemegin ardindan BO18 adli gece kulubune gidiyoruz. Burasi biraz abuk bir yer zamaninda 700 Filistinlinin karantinaya alindigi bir siginakmis; catismalar sirasinda bu insanlar oldurulmus. Bu yuzden oturma yerlerini tabut olarak dekore etmisler. Yas ortalamasi 18-20 olan bu yere biz biraz agir geldik. Eglenen gencler de surekli ayni bicimde dans ediyorlar ve saatlerce boyle surup gidiyor. Akvaryumdaki balik gibiler. Arada bir tavan aciliyor ve gokyuzunun altinda eglence devam ediyor. Bence cok tehlikeli bir yer. Boylesine manidar bir tarihi olan bir yere saldiri duzenlenmesi isten bile degil. Isin kotusu yerin altinda oldugu icin atlayacak bir pencere falan da yok. J
Basim cok agridi. Otele gidip dinleneyim biraz.